Türkiye'nin Oyuncakçıları Biraraya Geliyor

1994'te kurulan Oyuncakçılar Derneği üretici, ihracatçı, ithalatçı, toptancı ve perakendecilerden oluşan oyuncak sektörünün tüm aktörlerini çatısında toplamayı amaçlıyor.

OYDER, sektörü temsil eden bir sivil toplum örgütü olarak, sanayi ve ticaret hayatında etkinlik kazanmayı, sesini kamuoyunda duyurmayı hedefliyor.

Oyuncak sektörü gelişen ve gelecek vaat eden bir sektör olmakla beraber, yapısında birçok sorun barındırıyor. İmalatçılar Uzakdoğu ithalatındaki artışla, önemli kayıplara uğradı. Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Oyuncaklar Hakkında Yönetmelik üretici ve ihracatçılara yeni sorumluluklar yüklüyor. Üreticilerimiz, ürünlerinin standartlarını belirlemekte ve standartlarını onaylayacak yetkili mercilere ulaşmakta zorlanıyor. İthalatçılar gümrük mevzuatının aksaklıkları nedeniyle, ithalatlarının devamlılığını sağlamakta güçlük çekiyor.

Ekonomik krizden küçülerek çıkan toptancı ve perakendeciler ise hiçbir reklam ve tanıtım desteği almadan, hayatta kalma ve sektörü büyütme çabası veriyor.

Büyümek Kaçınılmaz

Oysa Türkiye, 30 milyonluk çocuk nüfusuyla oyuncak sektörünün gelişmesi için büyük fırsatlar sunuyor. Ülkemizde çocuk başına yıllık oyuncak tüketiminin 5-6 dolar seviyesinde olduğu hesaplanıyor. Bu miktar Avrupa Birliği ülkelerinde yılda 250 - 500 dolar arasında. Türk üreticilerin hem bu pazardan pay alabilmeli, hem de yerli tüketimi teşvik edecek piyasa koşulları oluşturulmalı. Bu nedenle, OYDER sektörün tüm üyelerini çatısında toplanmaya çağırıyor.